torstai 30. heinäkuuta 2015

Vesipainekoe selvitetty - kattila tiivis

Alkutaival varustajana oli hieman karikkoinen, sillä ratkaistavaksi tuli heti kättelyssä vuotavan kattilan ongelma. Viime kesänä nimittäin huomattiin, että kattilan pohjalta tihkui hieman vettä. Alkukesästä asiaa alettiin selvittää ja toivottiin, että kyse olisi ollut vain siitä, että joku niitin kanta olisi hieman vuotanut. Selvitystyö kuitenkin osoitti, että ongelma oli paljon suurempi. Lieskauunin pohjalta löytyi noin 50 senttimetrin halkeama. Halkeama oli niin leveä, ettei kattilan sisällä saanut edes otettua siitä puhelimella kuvaa, jossa koko ongelma olisi mahtunut samaan kuvaan.Onneksi on olemassa kattilakirja, johon on kirjattu kaikki katsastukset ja aiemmat ongelmat. Sieltä löytyi tieto siitä, että kyse on vanhasta halkeamasta, jota on 70-luvulla hitsattu. Nyt sauma oli siis antanut periksi ja se piti hitsata uudelleen.

Uutta palkoa
Keskiviikkona 22.7., kun vettä oli kattilassa vähitellen jo useampana päivänä lämmitetty, koitti varsinainen vesipainekoe eli katsastus. Katsastuksessa paine nostettiin painepesurilla vaadittuun 13 bariin, joka on 1,3 kertaa suurin sallittu käyttöpaine. Voitte varmaan arvata, että koko miehistö tuuletti, kun katsastaja totesi kattilan tiiviiksi.


Onnistunutta päivää juhlistettiin illalla taco-aterialla, ja jälkiruuaksi Kaisa loihti Konemestarin emännän erikoiset, joista tuleekin toivoaksemme Puhoikselle uutta perinneruokaa.
Saimme katsastuksessa myös luvan käydä koeajelulla ennen katsastuksen viimeistä vaihetta eli käyttökatsastusta, jossa tarkastetaan varoventtiilien toiminta höyryt päällä. Sillekin on jo aika sovittu elokuun puoleen väliin. Niinpä illalla  koitti vielä minulle hyvin tunteikas hetki, kun sytytin ensimmäistä kertaa tulet uuniin.Minua alkoi tietysti tilanne aikalailla itkettää. Onneksi Eemeli pelasti tilanteen ja kysyi kolmevuotiaan viisaudella ja tarkkanäköisyydellä, että: "Mitä sie nyt käyt itkemään? Ollaanhan myö kaikki tässä!" Niin juuri Emppu! <3
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti